Ferrimax Tonic 1 L

Black Horse

Rautaa, hivenaineita ja vitamiineja sisältävä nestemäinen täydennysrehu kilpahevosille. 

Pakkauskoko: 1 l, 5 l

Valmistettu Suomessa|Made in Finland.

Black Horse-rehuja on saatavilla hyvin varustelluista maatalouskaupoista, hevostarvikeliikkeistä, hevososastoilta, sekä edellä mainittujen verkkokaupoista.

  • Rautaa on veren punasolujen hemoglobiinissa ja lihasten myoglobiinissa. Rautaa tarvitaan mm. punasoluissa olevan hemoglobiinin muodostamiseen, hapen kuljetukseen ja soluhengitykseen.

  • Ferrimax Tonic-rautavalmisteen sisältämät vitamiinit ja hivenaineet tukevat osaltaan punasolujen ja hemoglobiinin muodostusta.

Raudanpuute voi aiheuttaa anemiaa (alhainen hemoglobiini). Lisäraudan tarvetta saattaa esiintyä hevosilla, joilla raudan imeytyminen on häiriintynyt (esim. suoliston toiminnan häiriöt, ruokinta). Ferrimaxin avulla voidaan varmistaa kilpahevosten raudan saanti valmennus- ja kilpakaudella.

Käyttöohje ja annostus

Black Horse Ferrimax Tonic auttaa ylläpitämään urheiluhevosen raudansaantia valmennus- ja kilpailukaudella. Hevosille 25 ml päivässä 2-4 viikon kuureina. Sekoitetaan rehun joukkoon.

Hevosen hemoglobiinitasoon vaikuttavia tekijöitä:

Syynä veren alhaiseen hemoglobiinitasoon voi olla raudan riittämätön määrä rehuissa ja ennen kaikkea se, ettei hevonen pysty hyväksikäyttämään rehuistaan saamaansa rautaa. Raudan imeytyimiseen vaikuttaa moni seikka. Imeytymistä edistävät ennen kaikkea C- ja E-vitamiini sekä monet B-ryhmän vitamiineista. Riittävä mahanesteen eritys on myös edellytys raudan tehokkaalle imeytymiselle. Kaikenlainen stressi vähentää myös hevosen  mahanesteen määrää, voidaankin sanoa että raudan imeytymistä edistää hevosen hyvä psyykkinen tila. Muista hivenaineista imeytymiseen vaikuttaa lähinnä kupari, sekä jonkin verran myös mangaani ja koboltti.

Raudan imeytymistä haittaavia tekijöitä ovat lähinnä rehun suuret fosforimäärät (huom. runsas väkirehuruokinta) sekä liialliset kalsium-, sinkki, kupari- ja mangaaniannostukset. Haittatekijöitä ovat tietysti myös edellämainittujen ravinoaineiden puute ja suoliston toimintahäiriöt.

Hevosen alhainen hemoglobiinitaso ei aina kuitenkaan johdu siitä että rautaa on rehuissa niukalti tai sen imeytymien on huonoa. Monien vitamiinien puute estää hemoglobiinin muodostumista muutoinkin kuin estämällä raudan imeytymistä (esim B1-, B2, foolihappo, koliini) ja sama pätee tiettyjen hivenaineiden osalta (Cu, Mn, Co). Hyvälaatuisen valkuaisen riittämätön saanti saattaa usein olla hemoglobiinin  muodostumista rajoittava tekijä. sillä hemoglobiinihan on rakenteeltaan valkuaisaine.

Ferrimax Tonicin sisältämien B-vitamiinien tehtävät

  • B1-vitamiinin eli tiamiinin tarve on suuresti riipuvainen hevoselle syötetystä hiilihydraatti- ja näin ollen lähinnä viljamäärästä, sillä tätä vitamiinia tarvitaan hiilihydraateista saatavan energian hyväksikäyttöön. Puutosoireita esiintyykin yleisimmin hevosilla, joilla energain tarve on suuri. Lisäksi B1:ä tarvitaan hevosen hermoston toimintaan sekä valkuaisaineenvaihduntaan.
  • B2-vitamiini eli riboflaviinilla on tehtäviä solujen energia-aineenvaihdunnassa. Lisäksi se on välttämätön hevosen iholle, karvapeitteelle, limakalvojen toiminnoille (vastustuskyky), silminen ja kavioiden terveydelle sekä valkuaisaineenvaihdunnalle.
  • B6-vitamiini eli pyridoksiinin tehtävät ovat edistää ravinnon imeytymistä sekä valkuais- ja rasva-aineenvaihduntaa. Sitä tarvitaan myös hevosen elimistön nestetasapainon säätelyyn, hermoston hyvinvointiin, ihon terveenä pysymiseen, vasta-aineiden muodostumiseen sekä glykogeenin vapauttemiseen (energiaa hevosen kilpailusuorituksessa). B6-vitamiinia tarvitaan myös niasiinin ja foolihapon muodostuksessa ja se ehkäisee näiden välityksessä hevosella anemian syntyä. B6-vitamiini onkin hevosen yksi tärkeimmistä B-ryhmän vitamiineista.
  • B12- vitamiini eli kobalamiini on välttämätön punaisten verisolujen valmistukseen ja uusiutumiselle. Sitä tarvitaan myös hermokudoksen toimintaan sekä valkuaisaineenvaihduntaan. B12-vitamiinin yhtenä ainesosana on koboltti-niminen hivenaine, joten puutosoireita saattaa syntyä myös koboltin puutteesta. Vitamiinin imeytyminen on lisäksi riippuvainen ns. sisäisestä tekijästä, jota esiintyy hevosen mahanesteessä. Erityishäiriöt mahantoiminnassa (esim. mahahaava) voivat näin ollen nekin aiheuttaa puutosoireita.
  • Foolihappo on välttämätön punasolujen muodostumiselle sekä energian tuotannolle ja sen toiminta onkin läheisesti liittynyt B12-vitamiinin toimitoihin´. Se edistää lisäksi valkuaisaineenvaihduntaa  ja on välttämätön kkudosten kasvulle ja uusiutumiselle. 

Koostumus
melassi, vesi, vitamiinihivenaineseos

Lisäaineet
Rauta(glysiinikelaatti)E1 7,5 mg/ml

Kupari(glysiinikelaatti) E4 2,0 mg/ml

B1-vitamiini 1,7 mg/ml

B2-vitamin 1,0 mg/ml

B6-vitamiini 0,7 mg/ml

B12-vitamiini 4,0 µg/ml

Foolihappo 0,6 mg/ml