Hevonen ja ADE-vitamiinit

ELL Mairia Pyykönen tammikuu 2023

Talvella on tapana antaa hevosille ADE-vitamiini kuuri.

Miksi se on tarpeellista?

Meillä on Suomessa neljä vuodenaikaa. Jos hevosen perspektiivistä katsotaan niin kesä on ehkä se parhain. Kesällä hevonen saa nauttia tärkeimmästä rehustaan, korsirehusta, tuoreeltaan. Heinä kasvaa ja on vihreää. Heinän ravintoarvot ovat sille parhaat mahdolliset, riippuen tietenkin myös tässä kohtaa laitumen laadusta (lannoitus jne)

Heinä kun koirjataan talven varalle talteen, joko kuivaheinänä tai säilöheinänä, sen laatu on parhaimmillaan tietenkin syksyllä ja alkutalvesta. Mitä pidemmälle talvea ja kevääseen mennään niin heinän ravintoarvot laskevat säilytyksen myötä pikkuhiljaa. 

Joten jos ollaan tarkkoja niin hevosen ruokintaa olisi hyvä tarkastella säännöllisin väliajoin jotta pidetään vitamiinit ja muut ravitoaineet balanssissa.

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka on välttämätön näkökyvylle, immuunitoiminnalle, hedelmällisyydelle, normaalille luustoaineenvaihdunnalle, punasolujen tuotannolle sekä ihon ja sarveisen hyvinvoinnille. Varsinkin kantavilla tammoilla tarve lisääntyy, sillä A-vitamiini on tarpeellinen sikiön kehitykselle. Se toimii myös antioksidanttina eli hapettumista estävänä aineena.
Hevonen ei saa ravinnostaan valmista A-vitamiinia. Kasvit sisältävät karotenoideja, jotka hevosen elimistö voi muuttaa A-vitamiiniksi. Rehun tärkein karotenoidi on beetakaroteeni. Laidunruoho on hyvä beetakaroteenin lähde, mutta huomattava osa siitä häviää korjuun yhteydessä sekä varastoinnissa. Siksi ruokinnan A-vitamiinilisä on tarpeen viimeistään vuodenvaihteen tienoilla kesään asti.

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jonka kaksi muotoa, D2- ja D3-vitamiinit, ovat olennaisimmat hevosen hyödyntämät D-vitamiinit. D2-vitamiinia eli ergokalsiferolia saadaan eniten kasveista, jotka ovat korjuun jälkeen altistuneet auringonvalolle. D3-vitamiinia eli kolekalsiferolia muodostuu auringonvalon vaikutuksesta hevosen ihon kautta sen elimistössä. Heinästä saatava D-vitamiinin määrä ei ole hevoselle riittävä ympäri vuoden. Auringonvalon hevosen ihon kautta muodostamat D-vitamiinivarastot riittävät useamman kuukauden ajan, mutta muodostuneen vitamiinin määrä riippuu auringossa oleskellusta ajasta ja loimituksesta. Siksi suurimmalle osalle hevosista D-vitamiinilisä on ruokinnassa tarpeen varsinkin talvella ja pimeinä vuodenaikoina.
D-vitamiini on olennainen tekijä kalsiumaineenvaihdunnassa ja sen määrä vaikuttaa luuston kestävyyteen ja vahvuuteen. D-vitamiinin puutos heikentää sekä kalsiumin että fosforin imeytymistä suolistosta. Siksi raskaassa treenissä hevosten ohella erityisesti varsojen, nuorten hevosten ja siitostammojen D-vitamiinin saannista tulee huolehtia. Maissa, joissa pimeä aika on pitkä, D-vitamiinilisää suositellaan kaikille hevosille viimeistään vuodenvaihteesta alkaen kesään asti.

E-vitamiini on hevoselle tärkeä antioksidantti ja on olennainen hermoston ja lihaksien toiminnalle. E-vitamiinin tarve lisääntyy siitoshevosilla, kantavilla ja imettävillä tammoilla, kilpahevosilla, ja hevosilla, joilla käytetään ruokinnassa rasvalisää. E-vitamiinia on runsaasti laidunruohossa, mutta sisäruokintakaudella ja hevosille, jotka eivät laidunna, sitä voidaan lisätä tehokkaasti ruokintaan lisärehuilla. Luonnollinen E-vitamiini imeytyy tehokkaasti suolistosta ja hevonen pystyy käyttämään sen nopeasti hyödykseen.

Tästä pääset lukemaan lisää Black Horse Premium ADE-liqistä ja ADE vitamiinipelleteistä.

Hevonen talvisella laitumella.