Kesä ja koiran iho

Suomen kesästä ei ole muuta takuuta kuin, että se on yleensä lumeton. Koiran omistajan täytyy olla valmistautunut sekä hikiseen että hytisevään ja sateiseen kesään.

Tämä artikkeli on julkaistu Koirapostin numerossa 2 / 2020

Suomen kesästä ei ole muuta takuuta kuin, että se on yleensä lumeton. Koiran omistajan täytyy olla valmistautunut sekä hikiseen että hytisevään ja sateiseen kesään.
Kuumana kesänä toivottavasti muistetaan, ettei koiraa saa jättää yksin pysäköityyn autoon, jossa lämpötila kohoaa jopa hengenvaarallisen korkeaksi. Muistetaanko muuten ajatella kuumuuden vaikutusta koiran ihoon? Auringossa viihtyvä karvaton tai lyhytkarvainen ja vaaleaihoinen koira tarvitsee aurinkovoidetta tai suojapuvun ihonsa suojaksi. Koirille on olemassa omia aurinkovoiteita, mutta lasten aurinkovoiteita voi myös käyttää. Vältä sinkkioksidia sisältäviä aurinkovoiteita, koska sinkkioksidi on koirille myrkyllistä suun kautta nautittuna ja koirathan usein nuolevat itseään.
Kuumuus haittaa paksuturkkisia koiria ja usein mietitään, kannattaisiko pitkäkarvaisen koiran turkki ajaa pois tai ainakin lyhentää kesäksi. Se lienee kaksipiippuinen juttu, koska turkki myös suojaa ihoa auringolta ja muilta ulkoisilta ärsykkeiltä. Toisaalta ahkeran uimarin huuhtominen ja kuivaaminen on helpompaa lyhytturkkisella. Järkevintä lienee kokeilla, mikä on paras tapa oman koiran kohdalla.

Muita ulkoisia haittoja
Kaikenlaisten ulkoloisten määrä lisääntyy kesällä: puutiaiset/punkit, täit, väiveet, kärpäset, hyttyset, mäkäräiset, muurahaiset ja ampiaiset ynnä muut heräävät eloon. Ei saa unohtaa, että syyhypunkki/kettukapi, hilsepunkki, nenäpunkki ja korvapunkki voivat vaivata myös kesällä. Loisten torjumiseen ja tartuntojen hoitamiseen löytyy sekä reseptivapaita että lääkemääräyksen vaativia lääkkeitä: suoraan iholle levitettäviä paikallisvaleluliuoksia, kaulaan laitettavia loispantoja ja suun kautta nautittavia tabletteja. Lääkemuodon valinta perustuu yleensä lääkitsemisen helppouteen ja koiran elintapoihin. Ahkeran uimarin kohdalla pitää muistaa ottaa huomioon myös loislääkkeen ympäristövaikutus.
Kaikki lääkkeet eivät auta kaikkiin loisiin, joten aina pitää ottaa tarkasti selvää, mihin loisiin lääke tehoaa: esimerkiksi punkkeja on monta eri lajia ja ”normaaliin punkkiin” eli puutiaiseen tehoavat reseptivapaat lääkkeet eivät tehoa syyhypunkkiin eli kettukapiin eikä nenä-ja korvapunkkeihin. Niiden torjuntaan tarvitaan aina reseptilääke. Lemmikkieläinkaupoissa loistorjuntaan myytävien luontaistuotteiden tehoa ei tutkita kuten lääkkeiden, mutta niilläkin on omia kannattajia.

Vinkkejä ihon kunnon ylläpitämiseen
Kuuman kesän kuivattamaa ihoa kannattaa pestä herkän ihon shampoolla kuten Allermyl®-shampoolla ja kuivata iho pyyhkeellä. Ihon kosteuden normalisointiin tarkoitetut iholle levitettävät ampullit kuten Allerderm Spot-on® ja sen jälkeen iholle levitettävä hoitoaine kuten Allermyl Lotion® täydentävät käsittelyn. Ei saa unohtaa koiran anturoita, jotka helposti kärsivät kuumalla asfaltilla kävelystä. Sopivan tassuvoiteen kuten Maxim® Tassuvahan käyttö voi olla ajankohtaista myös kesällä.

Entä se kuuluisa ”hot spot”? Se on paikallinen ihovaurio, joka alkaa märkiä bakteerien ja hiivojen lisääntyessä suotuisissa olosuhteissa. Hoidoksi riittää yleensä paikallishoito: karvojen ajo, pahimman eritteen puhdistus, varovainen kuivaus ja desinfiointi esimerkiksi Maxim® Hexasprayllä. Kutinaa voi lievittää mentolia sisältävällä, pehmentävällä ja viilentävällä Dermacool®-suihkeella, jota voi käyttää sekä vaurioituneella alueella että sen ympäristössä. Täytyy vain muistaa, että ”hot spot” on yleensä kosketusarka ja ihon pinta rikki, joten minkä tahansa aineen suihkuttaminen pienelläkin paineella suoraan iholle voi tuntua koirasta hyvin kivuliaalta. Silloin on parasta ensin kastella suihkeella vanutukko läpimäräksi ja painella sillä aluetta hellävaraisesti. Maxim® Hexaspray®-suihkeen sijaan voi käyttää vastaavaa geeliä Hexagel. Hellävarainen käsittely mahdollisimman vähän ärsyttävillä aineilla vahvistaa koiran hoitomyönteisyyttä eikä hoidosta muodostu kaksintaistelua, joka voi vahingoittaa koiran ja omistajan suhdetta pysyvästi. Mikäli ”hot spot” alkaa levitä ja ympärille ilmestyy pieniä punaisia näppylöitä eli nk. satelliitteja, niin silloin kyseessä on leviävä ihotulehdus, joka vaatii käynnin eläinlääkärissä sopivan hoidon määrittämiseksi.

Uimarikoirat ovat aina märkiä ja rakastavat kieriskellä hiekassa tai mudassa uinnin jälkeen. Sitä paitsi kaikki vesilammikotkaan eivät ole puhtaita. Sama tilanne on sateisena kesänä, kun ulkoilureissun kastelema koira kieriskelee maassa. Koira kannattaa pestä ja kuivata kunnolla illalla. Virbacin Fysiologinen shampoo® on mainio tuote, josta jää mukava kookoksen tuoksu turkkiin.
Jos iho tulehtuu eli alkaa punottaa, kutista tai haista pahalle, kannattaa koira viedä eläinlääkäriin oikean hoidon aloittamiseksi. Nykysuositusten mukaan pyritään pinnallisen tulehduksen tapauksessa pesemään ihoa ensin klooriheksidiiniä sisältävällä shampoolla kuten Allerderm Clohex®illa. Shampoon käytössä on tärkeää noudattaa pesuohjeita vaikutusajan ja pesutiheyden suhteen. Älä laimenna hoitoshampoota – silloin sen teho heikkenee. Varsinaisia reseptilääkkeitä määrätään vasta, jos paikallishoito ei auta. Syvempi ihotulehdus taas voi vaatia hoitoa mikrobilääkkeillä heti alussa.

Kesän korvat ja silmät – hyvää oloa
Varsinkin uimarikoiran korviin jäävä kosteus voi innostaa korvan mikrobeja lisääntymään, joten korvan puhdistus ja kuivattaminen Epi-Otic®-korvahuuhteella muutaman kerran viikossa voi auttaa normalisoimaan korvan olosuhteita. Muista kaataa korvahuuhdetta korvakäytävä täyteen eli kunnes sitä alkaa valua ulos. Hiero korvan juuresta, että aine leviää hyvin. Anna lopuksi koiran ravistaa korvahuuhdetta itse ulos. Voit kuivata korvalehden lopuksi vanutupolla.
Muistetaan myös pölyn ja auringon ärsyttämät silmät: silmähuuhde kuten Biofarm AIKA silmähuuhde® tai Virbac Eye Cleanser® yhdistettyinä hyaluronihappoa sisältäviin kostutustippoihin kuten Biofarmin AIKA silmien kostutustippa® voivat tarjota helpotusta.
Mietitkö töissä, miten koira pärjää yksin kotona? Silloin voit kiinnittää koiran pantaan Animo®-älypantakkeen, joka kertoo poikkeavuudet koiran käytöksessä. Esimerkiksi levottomuutta voi aiheuttaa se, että kotona on liian lämmintä eikä koira löydä viileää paikkaa?


Toivottavasti näistä kesävinkeistä oli hyötyä. Jutussa mainituista sekä muista Biofarm Oy:n markkinoimista tuotteista saat lisätietoa nettisivuilta www.biofarm.fi sekä ottamalla yhteyttä sähköpostilla biofarm@biofarm.fi.

Mikään kysymys ei ole tyhmä – on tyhmää jättää kysymättä!
©Outi Kuisma-Parwar ELL, CertVD ISFM AdvCert FB, Asiantuntijaeläinlääkäri Biofarm Oy