Hevonen ja aminohapot

ELL Maria Pyykönen 2022

Valkuaisaineilla on erittäin keskeinen merkitys elimistön toiminnoissa. Niitä tarvitaan solujen muodostumiseen sekä uusien kudosten rakentamiseen. Suurin osa elimistön aineenvaihduntaa säätelevistä hormooneista sekä suuansulatusentsyymeistä on rakenteeltaan valkuaisaineita.

Kaikki valkuaisaineet ovat rakentuneet samoista perusosista, ns. amoinohapoista, joita on kaikkiaan 20.

 

HEVONEN JA AMINOHAPOT

Proteiinit eli valkuaisaineet ovat tärkeä ravintoaineryhmä, joka hevosen on saatava ravinnostaan. Alhainen proteiinin saanti johtaa karvan ja kavioiden huonoon kasvuun, huonoon suorituskykyyn, lihasten surkastumiseen, painon laskuun varsinkin kasvavilla hevosilla, varhaiseen sikiön menetykseen, hitaampaan ovulaation uusimiseen tammoilla, alhaiseen proteiinipitoisuuteen tamman maidossa ja sitä kautta vähentyneeseen maidon saantiin ja heikkoon kasvunopeuteen varsoilla.

Proteiinit muodostuvat pitkistä aminohappoketjuista. Hevonen ei pysty varastoimaan ylimääräisiä aminohappoja elimistöönsä, joten sen täytyy saada niitä ravinnosta jatkuvasti. Aminohappojen oikea suhde on olennainen, sillä jos tärkeää aminohappoa jää puuttumaan ruokinnasta (nk. raja-aminohappo), ei proteiinia pysty muodostumaan vaikka muita aminohappoja olisi saatavilla. Tärkeimmät raja-aminohapot hevosella ovat lysiini, treoniini ja metioniini. Muut hevoselle välttämättömät aminohapot, joita sen elimistö ei pysty itse valmistamaan, ovat tryptofaani, leusiini, isoleusiini, valiini, histidiini, fenyylialaniini ja arginiini.

Yksittäisten aminohappojen liiallisesta syötöstä ei ole hevoselle hyötyä. Myös liiallinen proteiininsaanti voi johtaa elimistön happamoitumiseen, ruoansulatuskanavan ongelmiin ja suorituskyvyn laskuun. Siksi hyödyllisempää on optimoida ruokinta niin, että raja-aminohappojen tarve tyydytetään, mutta hevonen ei saa proteiineja ylimäärin.

Suurin valkuaistarve on siitostammoilla ja kasvavilla varsoilla. Varsinkin lysiinin ja treoniinin riittävän saannin on tutkittu lisäävän nuorten hevosten kasvunopeutta. Kevyessä ja kohtalaisessa työssä olevien aikuisten hevosten valkuaisen tarve yleensä tyydyttyy karkearehusta saatavalla valkuaisella, mutta raskaassa työssä ja heikossa lihaskunnossa olevat hevoset voivat tarvita aminohappolisää. Siksi treenausta aloitettaessa hevosella, jolla on heikko lihaskunto, on tärkeää huolehtia riittävästä aminohappojen saannista. Tutkimusten mukaan iästä riippumatta hevoset, joilla on ruokinnassa aminohappolisä, kehittävät lihaksistoaan tehokkaammin kuin hevoset, joiden ainoa valkuaisenlähde on karkearehu. Lihakset hyödyntävät aminohapot parhaiten kun ne annetaan rasituksen jälkeen. Lihasten palautumisen ja lihasterveyden ylläpidon kannalta on myös tärkeää, että hevonen saa ravinnostaan tarpeeksi E-vitamiinia aminohappojen lisäksi.

Lähteet:
- J Anim Sci. 2005 Dec;83(12):2783-8. Graham-Thiers PM1, Kronfeld DS: Amino acid supplementation improves muscle mass in aged and young horses.
- PLoS One. 2020; 15(1): e0226988. Published online 2020 Jan 3. doi: 10.1371/journal.pone.0226988, R. Hugh Dunstan et al. 2020: Modelling of amino acid turnover in the horse during training and racing: A basis for developing a novel supplementation strategy
- Chan Hee Mok1,2 and Kristine L. Urschel: Amino acid requirements in horses, Asian-Australas J Anim Sci. 2020 May; 33(5): 679–695

Black Horse-sarjan aminohappoja sisätäviä rehuja mm:

Aminohappo-valmiste Black Horse Premium Amino-Booster

Valkuais(proteiini)-täydennysrehu Black Horse Breeder

E.vitamiini ja aminohappo-lisä Black Horse E