Öljyt ja omega rasvahapot

Rasvat toimivat hevosen ruokinnassa erinoimaisena energianlähteenä. Ne sulavat ohutsuolessa lähest täydellisesti eivätkä tarvitse imeytymiseen amylaasi-entsyymiä. Lisäksi ne säästävät lihasten glykogeenivarastoja, eivätkä kerää lihaksiin liike-energiaksi muuttuessaan kipeyttäviä aineenvaihduntatuotteita (mm. maitohappoa). Niin hyvä kun rasvalisä onkin niin hevonen ei pysty kerrallaan käsittelemään kovinkaan suuria rasvamääriä, maksimissaan 3-4 dl.

Öljyt sopivat ennen kaikkea kovassa valmennuksessa olevien kilpahevoseten ruokintaan, mutta niitä voidaan mainiosti lisätä myös kasvavien varsojen ja ennnen kaikkea imettävien tammojen rehuseoksiin, kun energiantarve on suurimmillaan.

Pienet öljymäärät parantavat myös hevosen karvan laatua. Lisäksi öljyn sisältämien välttämättömien rasvahappojen on todettu olevan hyödyllisiä mahalaukun limakalvoille, joten öljyn lisääminen mahaongelmista kärsivine hevosten ruokintaan on positiivista.

Tärkeää on muistaa, että öljylisä nostaa hevosen E-vitamiinitarvetta, mutaa myös samalla tehostaa rasvaliukoistenvitamiinien timeytymistä.

Muista että öljyä tulee aina lisätä ruokavalioon hitaasti, alkaen ¼ dl öljyä päivässä ja lisäämällä sitä ¼ dl joka 5. päivä, kunnes saavutat täyden määrän, jonka syötät hevoselle. Kestää vähintään 3 viikkoa, ennen kuin hevonen alkaa  hyötyä öljystä ruokavaliossaan, ja voi kestää jopa kolme kuukautta ennen kuin öljyn kaikki hyödyt toteutuvat.