On aika tehdä ruokintasuunnitelma hevosellesi.

Hevosen ruokinta heinän rehuarvojen analyysin perusteella

Jotta saadaan hevoselle mahdollisimman tarkka ja hevosta hyödyttävä ruokintasuunnitelma on karkearehusta, eli heinästä, hyvä olla analyysi. Hevosella tärkeää on tietää rehun energia-arvo sekä sulavuutta kuvaava D-arvo, jonka avulla valitaan hevosen käytön mukaan sopivin rehu. Myös valkuaisen, eli proteiinin, määrä on tärkeää tietää varsinkin jos kyseessä on varsa tai imettävä tamma. Rehun kivennäispitoisuudet ovat myös asia joka pitää tietää jotta voidaan korjata heinässä olevat puutokset. Esimerkiksi kalsiumin ja fosforin pitoisuus ruokinnassa tulee olla 1,5 : 1- 2:1 tammoilla ja muilla hevosilla 1,2 – 1,5 : 1 *(Hevosen ruokinta: Saastamoinen, Hyyppä, Teppo).

Heinän, karkearehun, puutokset korvataan ja tasapainotetaan kivennäis- ja hivenainevalmisteilla sekä proteiinilisällä. 

Hyvän esikuivatun säilöheinän tulee olla pölytöntä lehtevää ja tuoksua miellyttävän happamalta eikä sisällä rikkaruohoja tai epäpuhtauksia. Väriltään esikuivattu säilöheinä on ruskeanvihreää. Kuivan heinän tulisi myös olla lehtevää, pölytöntä ja väriltään vaalean vihreää.

Jos haluat hevosellesi ruokintasuunnitelman toteutettuna kotimaisilla Black Horse-rehuilla voit käydä täyttämässä lomakkeen tästä.

Tosi-Malli ja Erika Marttinen

 kuva: Marika Hellman photography