Ylipaino myös lemmikkien ongelma

”Porsaita äidin oomme kaikki…”

Näinhän me aina jouluna laulamme ja joulun jälkeen huokailemme kerääntyneitä lisäkilojamme. Valitettavasti porsas-vertaus sopii nykyään myös monen lemmikin ulkonäköön. Hyvällä ravinnolla halutaan pitää lemmikit parhaassa mahdollisessa fyysisessä kunnossa. Tämä on oikea periaate, mutta kun koiran tai kissan ei tarvitse itse tehdä mitään ravinnon hankkimiseksi ja ruoka on energiapitoista ja hyvin sulavaa, niin lopputuloksena voi olla liian hyvin voiva eli suoraan sanoen liian paksu lemmikki. Sen lisäksi käytetään makupaloja apuna koulutuksessa ja myös korvikkeena ajanpuutteelle. Valitettavasti kissa tai koira ei ymmärrä ihmisen huonon omantunnon paikkaamista: ” Sorry nyt taas, kun ei ehditty leikkiä, tässä namu lohdutukseksi” vaan syö makupalan tyytyväisenä ja kaipaisi kuitenkin leikkituokiota tai kävelylenkkiä. Pienestä iltapalasta yhdessä isäntäväen kanssa tv:n ääressä sohvalla tulee myös lemmikille helposti rutiini. ”Ihan pieni iltapala, ei kai se haittaa?”

Tunnettuja ylipainon haittoja

Tietoa ylipainon aiheuttamista terveyshaitoista sekä ihmisille että eläimille on tarjolla niin paljon, että siihen turtuu eikä jaksa lukea samoja asioita aina uudelleen. On selvää, että ylipaino haittaa liikkumista, jolloin lenkit lyhenevät, energian kulutus vähenee, mutta ruokahalu ei. Painonnousun kierre on valmis. Ylipaino rasittaa niveliä ja sydän joutuu tekemään enemmän työtä; alttius sokeritautiin sairastumiselle lisääntyy varsinkin kissoilla; turkki voi takkuuntua, kun kissa ei enää pysty hoitamaan sitä kielellään jne.

Ratkaisuksi ”paluu luontoon”?

Varsinkin sisäkissa hyötyisi ”paluusta luontoon” eli siitä, että se joutuisi tekemään työtä ruoan hankkimiseksi. En luonnollisesti ehdota, että päästettäisiin eläviä hiiriä juoksemaan tai lintuja lentämään sisälle vaan ruoan voisi laittaa aktivointileluun, josta kissan pitäisi itse saada se ulos. Tällöin ruoan syöminen kestäisi kauemmin ja ahmiminen vähenisi. Vastaavia aktivointileluja on olemassa myös koirille. Tietenkin joku liian älykäs yksilö voi keksiä, miten sen saa rikottua ja ruoan nopeammin siitä ulos. Aktivointilelun paikkaa voisi myös vaihdella, jolloin sitä joutuisi etsimään. Tämä antaisi työtä sekä aivoille että lihaksille!
Yksi vaihtoehto on jakaa ruoka pieniin aterioihin ympäri päivän, jolloin verensokeri ja kylläisyysaste pysyvät tasaisena. Jotkut kissat syövät luonnostaan pieniä annoksia kerrallaan, joten niillä voi olla kuivaruokaa kupissa jatkuvasti tarjolla. Tällaisia koiriakin löytyy, mutta se on harvinaisempaa.

Miten voin laihduttaa ylipainoisen kissan tai koiran?

Tämä on erittäin hyvä kysymys, jonka vastaus on yksinkertainen: vähäenergisempää ruokaa ja tarpeeksi liikuntaa kuluttamaan energiaa. Toteutus onkin sitten toinen asia, koska se vaatii omistajalta johdonmukaisuutta, pitkäjänteisyyttä ja mielenlujuutta. Väitänkin, että suurin syy lemmikin laihduttamisen epäonnistumiseen on sen ruokkijassa – ei itse lemmikissä! Ihmisille on erilaisia painonhallintasysteemejä ruoka-ja liikuntaohjeineen, ja eläimille on vastaavasti olemassa erilaisia ohjeita sekä myös painonhallinnan avuksi kehitettyjä erikoisruokia. Jokainen valmistaja kertonee, miksi juuri heidän kehittämänsä erikoisruoka on erityisen tehokas. Tehon edellytyksenä on sopivan liikunnan lisäksi, että lemmikki syö vain ja ainoastaan valittua erikoisruokaa oikealle annostuksella eikä mitään muuta. Kuulostaa helpolta, eikös vain? Todellisuudessa toteuttaminen voi ollakin vaikeaa: usea lemmikin omistaja heltyy koiran anovaan katseeseen tai kissan surulliseen maukumiseen. Eiväthän ne raukat ymmärrä, että nyt ollaan dieetillä terveyden takia eikä kyseessä ole rangaistus tai epäsuosioon joutuminen. Ja kun on joulu, niin pitäähän lemmikinkin saada jotain ekstraa ja sitten on uusi vuosi, laskiainen, pääsiäinen, vappu, juhannus, kesäloma, syysloma, itsenäisyyspäivä, joulu, lemmikin syntymäpäivä ja perheen juhlapäivät… (Sama ongelma on myös meillä ihmisillä, mutta siitähän tässä jutussa ei onneksi puhuta!)

Esimerkkinä ranskalainen ratkaisu

Maistuvassa Virbac HMP-ruokasarjassa on sekä kissoille että koirille kaksi painonhallintaruokaa Weight 1 ja Weight 2. W1-ruoka on tarkoitettu yli 30 % ylipainosta kärsiville painonpudotukseen sekä glukoosin saannin säätelyyn diabetes mellitusta sairastaville ja W2 vastaava ruoka alle 30 % ylipainosta kärsiville. Ne on tarkoitettu myös ylipainon vähentämiseen terveillä yksilöillä.

Lisätietoja:
tästä linkistä koirien HPM ruokasarjaan
tästä linkistä kissojen HPM ruokasarjaan

Tsemppiä meille kaikille

Erään Lontoossa sijaitsevan hotellin aamiaishuoneen seinällä on hauskoja mietelauseita, kuten: Don’t eat fruit – you are what you eat! (Suomennettuna: Älä syö hedelmiä – olet mitä syöt!) Vitsi vitsinä, mutta vakavasti puhuen loppuosa sanoo totuuden: Olet mitä syöt ja se pätee myös lemmikkeihimme. Lupaammeko nyt, että aloittaessamme painonhallinnan lemmikillemme (tai itsellemme - mistä tässä jutussa ei puhuta), niin noudatamme tiukasti sen ohjeita?
©Outi Kuisma-Parwar ELL, Cert VD, ISFM AdvCertFB, Asiantuntijaeläinlääkäri Biofarm Oy