Koiran korvat ja antimikrobiaaliset peptidit…?

Eläimen omistajana mietit varmaan, mistä korvaongelmat syntyvät ja voisitko itse ennaltaehkäistä niitä oikeanlaisella korvien puhdistamisella.

Vastauksena ensimmäiseen kysymykseen voidaan todeta, että kissan ja koiran korvat tuottavat jatkuvasti korvavahaa. Jos korvan oma puhdistusmekanismi ei poista sitä ja se tukkii korvakäytävää, bakteerit ja hiivasienet voivat lisääntyä, mikä usein johtaa tulehdukseen ja kutinaan, ja eläimen kuulokin voi kärsiä.

Toisaalta koirien valikoiva jalostus on johtanut korvaongelmien lisääntymiseen. Esimerkkinä mainittakoon runsaat korvakarvat, joihin lika ja korvaeritteet voivat tarttua ja siten tarjota tulehduksille hyvän ravinnepohjan. Samoin joidenkin rotujen anatomiselta rakenteeltaan erittäin ahtaat, mutkaiset ja huonosti korvavahaa poistavat korvakäytävät tarjoavat lähtökohtaisesti otollisen ympäristön mikrobien lisääntymiselle. Vettä rakastavilla uimarikoirilla on sama ongelma: korvakäytävät jäävät märiksi uimisen jälkeen ja tämä lämmin ja kostea ympäristö on ihanteellinen bakteerien ja hiivasienten lisääntymiselle.

Ennaltaehkäisevä puhdistus – nyt voit valita uudistuneen EpiOticin

Korvien säännölliseen puhdistukseen tarkoitettu sopiva hoitotuote ei ainoastaan poista likaa vaan myös kuivattaa korvakäytävän. Virbacin kehittämä alkoholiton EpiOtic – korvanpuhdistusliuos on osoittanut vuosien mittaan tehonsa sekä terveiden että hieman ärtyneiden kissojen ja koirien korvien puhdistuksessa. Se leviää täydellisesti korvakäytävässä, hajottaa ja poistaa kovettunutta korvavahaa, vähentää mikrobeja, poistaa epämiellyttäviä hajuja sekä kuivaa kosteat alueet.

Miten Epi-Otic on uudistunut?

 Ainutlaatuisen EpiOticin perustana on S-I-S, Skin Innovative Science: tunnetun mikrobien tarttumista (ja siten lisääntymistä) korvakäytävän iholle estävän glykoteknologian avuksi on otettu uusi defensin-teknologia.
Defensin-teknologian tarkoittaa lyhyesti sanottuna sitä, että EpiOticin sisältämät kasviuutteet stimuloivat ihon antimikrobiaalisten peptidien (AMP) synteesiä. Nämä antimikrobiaaliset peptidit ovat ihon omia proteiineja. ”Niillä on laajakirjoinen antimikrobiaalinen teho bakteereja, sieniä ja viruksia vastaan” (Leonard B, Affolter V, Bevins C 2012*). Niitä voidaan kutsua ”luonnollisen immuniteetin endogeenisiksi antibiooteiksi ja vaikuttajamolekyyleiksi” (Tollin M 2005**). Antimikrobiaalisten proteiinien toinen tehtävä on värvätä immuunisoluja ihon puolustukseen.

Voidaan siis sanoa, että defensin-teknologian ansiosta Epi-Otic korvia puhdistaessaan auttaa samalla ihon omien puolustusmekanismien toimintaa.

Ulkokorvan tulehdus

Ulkokorvan tulehdus, jota kutsutaan nimellä otitis externa, on koirien yleisin vaiva. Tämän vaivan aiheuttaa useimmiten vieras esine (kuten irtokarva), loiset (usein korvapunkit) tai allergiat. Nämä ”altistavat tekijät” vaikuttavat korvan immuunipuolustukseen. Bakteerit ja hiivasienet - joita on normaalissakin korvassa – voivat siten lisääntyä esteettä.  Korvatulehduksesta kärsivä koira ei voi todellakaan voi hyvin: se ravistaa säännöllisesti päätään ja raapii epätoivoisesti korviaan. Korvat ovat hyvin kipeät, punaiset ja turvonneet. Epämiellyttävä haju ja vetinen korvaerite kuuluvat myös usein oireisiin. Ulkokorvan tulehdusta epäiltäessä koira pitäisi viedä mahdollisimman pian eläinlääkärille.  Jos tulehdus leviää, se voi ulottua keskikorvaan tai jopa sisäkorvaan. Tämä voi johtaa tärykalvon tuhoutumiseen, kuurouteen, tasapainohäiriöihin ja jopa aivokalvontulehdukseen.

Ulkokorvan tulehduksen ollessa kyseessä kotoinen EpiOtic-puhdistus ei enää riitä vaan tarvitaan eläinlääkärin suorittama kliininen tutkimus sekä korvaeritteen mikroskooppinen tutkimus. Lisäksi pyritään kartoittamaan tulehduksen pohjasyy nk. korvalääkityskierteen välttämiseksi. Esimerkiksi korvapunkkitartunnan ollessa kyseessä on tärkeää häätää korvapunkit muun korvatulehdushoidon lisäksi.

Vihjeitä korvien terveyden vaalimiseen:

Tarkista lemmikkisi korvat joka viikko: terveet korvat ovat puhtaat ja kuivat. Käytä hajuaistiasi: terveet korvat eivät haise pahalta. Kun korvat ovat puhtaat, pelkkä tarkistus riittää. Käytä korvanpuhdistetta vasta, kun havaitset korvissa jotain puhdistettavaa. Korvien puhdistus ja riittävä ”tuuletus” on erityisen tärkeää koirille, joilla on pitkät ja roikkuvat korvat.

Tärkeää: älä käytä pumpulitikkuja korvakäytävän puhdistukseen!

*Leonard Brian C, Affolter Verena K, Bevins Charles L. Antimicrobial peptides: agents of border protection for companion animals.  Veterinary Dermatology,2012;23: 177-e36.

**Tollin Maria. Antimicrobial peptides and proteins in innate immunity. Emphasis on isolation, characterization and gene regulation. Stockholm, 2005, Karolinska Institutet


AMPt = ihon suojelijat

 

Mitä ne ovat:

Ihon antimikrobiaalisia peptidejä (proteiineja)

Mitkä ovat niiden tehtävät:  

1) hajottaa bakteereja, viruksia ja sieniä
2) värvätä lisää immuunisoluja ihon puolustukseen

Miten AMPit liittyvät Virbacin ihonhoitotuotteisiin?

Virbacin defensin-teknologialla valmistetut tuotteet sisältävät AMPien synteesiä stimuloivia kasviuutteita.

Voidaanko siis sanoa, että Virbacin ihonhoitosarja tätä kautta tukee ihon omia puolustusmekanismeja?

Kyllä, tämä on perimmäinen tarkoitus.

  Takaisin EpiOtic sivulle