Heinäasiaa

Korjattu heinä, joko säilöheinä tai kuivaheinä, on hevosen sisäruokintakauden päärehu. Hyvälaatuisella heinällä on paljon ruohon hyviä ravinto-ominaisuuksia. Heinähän on hevosen pääasiallinen rehu ja ruoka. 

 

 kuva: Marika Hellman Photography

Heinän haittapuoli on toisinaan erittäin suuretkin laatuerot, joita ei paljaalla silmällä pystytä erottamaan. Hygieenisesti on helppo valita hevoselle hyvää heinää. Hyvä heinä ei pölise eikä haise pahalta. Hyvä heinä on väriltään kirkkaan vihreää. Laadukas ja hevoselle sopiva heinä on kultaakin arvokkaampaa. 

Lajikoostumukseltaan timoteivoittoinen heinä on hevosille sopivinta, tammoille ja varsoille sopii mukaan myös jonkin verran apilaa. Korret eivät saisi olla liian paksuja, koska tälläinen heinä on korjattu melko myöhään ja sen kuitupitoisuus on korkea. Korkea kuitupitoisuus (varsinkin lingiini) laskee selvästi heinän sulavuutta ja heikentää monien ravintoaineiden (mm. valkuaisen ja kivennäisten) hyväksikäyttöä muodostamalla niiden ympäri sulamattoman "suojamuurin". Kovin hentokortinen heinä ei välttämättä myöskään sovi kaikille täysi-ikäsille hevosille koska se ei tuo taas tarpeeksi kuitua rehuannokseen. Sen sijaan se on sopivampaa rehua varsoille. Kun heinä on kovin lehtevää, on se myös E-vitamiini- ja valkuaispitoista, mutta jos timotein tähkät ovat jo kovin pitkiä ja kukkineita, on heinän laatu jo ehtinyt heiketä.

Sisäkauden edetessä heinien ravintopitoisuus laskee ja joudutaan kenties ruokintaan lisäämään vitamiineja.

Tarkkaa ravintoainesisältöä ei heinälle saa muuta kuin teettämällä siitä rehuanalyysi. Ilman sitä on mahdotonta olla täysin varma ruokinnan tasapainosta. Erityisen paljon vaihtelevat heinien valkuais- ja kalkkipitoisuudet, joiden oikea tasapaino onkin usein ruokinnan peruspilareita. Heinän ja muun ruokinnan epätasapaino korjataan kivennäis-, hivenaine-, valkuais-, sekä vitamiinivalmisteilla. 

Ruokintasuunnitelmalla on tarkoitus saada hevosen koko rehunsaanti ja -käyttö tasapainoon. Heinä on hevosen päärehu, mutta jotta hevonen saa tarvittavan energian tekemäänsä työhön ruokintaan lisätään väkirehua. Näiden kahden yhteinen summa, sekä tarvittavat lisät tekevät hevosen ruokinnan joka syntyy hyvästä ruokintasuunnitelmasta.

 

Vuoden 2023 heinäsadosta voit lukea täältä, Hevostietokeskuksesta.

Vuoden 2022 heinäsadosta asiaa täällä

Vuoden 2021 heinäsato

Heinäkausi 2021 sisälsi niin hyvää kuin huonoakin. Suomea hellinyt lämmin kesä ei ennättänyt nopean korjuun ansiosta aiheuttamaan ongelmia ensimm äisen sadon kanssa, joten ensimmäinen sato oli suuruudeltaan normaali. Heinäkuussa heinäkesää 2021 ajatellen lämpötilat kohosivat turhankin korkealle, eikä sateista ollut juurikaan tietoa. Tämän takia nurmen kasvu oli heikkoa ja toinen sato jäi niukaksi. ProAgria on raportissaan vuoden 2021 sadonkorjuusta arvioinut, että Etelä-Suomessa olisi kokonaisvaltaisesti nurmen toinen sato jäänyt puolta pienemmäksi kuin normaalisti. Vuoden 2021 sadosta kuivaheinä ja odelma (toinen sato) ovat jo myyty, mutta ensimmäisestä sadosta on vielä heinää jäljellä.

Kesän 2021 aikana keskusteluun nousi jälleen hevosten karkearehuruokinta. Maaseudun Tulevaisuuden artikkelissa Hevosen hyvä ruokinta nojaa heinän rehuarvon analysointiin – "katso vinkit karkearehun valintaan" käsiteltiin lyhyesti hevosten karkearehuruokintaa. Artikkelia mukaillen kannustamme jokaista perehtymään hevosille syötettävien heinien analyyseihin. Jokainen heinävuosi on omanlaisensa, jonka vuoksi edellisvuosien analyysien pohjalta ei voi arvioida, mitä uuden sadon heinät sisältävät. Myöskään silmämääräisesti tutkittaessa ei heinän ravinnollisia arvoja voida päätellä. Analyysin hyödyntäminen ruokinnassa ehkäisee ylisyöttöä tai vajauksien syntymistä. Maaseudun Tulevaisuuden artikkelissa otettiin myös kantaa jonkinlaiseksi trendiksi nousseeseen odelman eli toisen sadon syöttämiseen. Odelman ongelmia ovat esimerkiksi helpommin korkeammaksi nouseva sokeripitoisuus ja hyvä sulavuus, joista seurauksena voi olla hevosen lihominen. Luonnonvarakeskuksen päätutkija Markku Saastamoinen suositteleekin odelmaa pääasiallisesti vain imettäville tammoille ja vieroitetuille varsoille. Käyttämällä ensimmäistä ja toista satoa hevosen ruokinnassa on mahdollista tasata valkuaisen ja energian määrää. 

Vuoden 2021 heinäsadosta kirjoittaja on Mty Heinonen Vihdistä

Heinää hevosellesi