Hevonen ja kesä

Kevät ja kesä tuovat ihanan lämmön ja laitumen lisäksi myös jonkin verran haasteita hevosen terveydelle.

Niin ihana kuin kesä onkin niin täytyy muistaa että Suomessa on neljä vuodenaikaa ja niihin sopeutuminen vaatii niin hevosilta kuin meiltä ihmisiltä aina, toisilta enemmän ja toisilta vähemmän, aikaa. Eikä jotkut totu millään tiettyyn vuodenaikaan.

Hevosta saattaa kesäisin kiusata:

  • itikat
  • aurinko
  • helle
  • kutina
  • jne

 

 

Haavoja saattaa tulla helpommin hevosten päästessä laitumelle ja liikkuessa enemmän maastossa. Haavanhoitoon yksi parhaimmista tuotteista on hypokloorihapokesuihke tai –geeli. Se on tehokas hoitamaan bakteerien ja sienien aiheuttamia tulehduksia, ei sisällä jodia tai alkoholia, ei kirvele, ja tehoaa myös antibioottiresistentteihin bakteereihin. Hypokloorihapoketuotteita voidaan käyttää myös kaviosairauksiin, kuten kaviopaiseen tai sädemädän hoitoon.


Keväällä hevosen ihoon kohdistuu rasitusta karvanvaihdon ja kesällä hyönteisten ja auringon vuoksi. Huolehtimalla riittävästä sinkin ja kuparin saannista ruokinnassa voidaan ihon vastustuskykyä ylläpitää. Sinkin ja kuparin puute saattaa joskus olla osasyynä veren alhaisiin rauta-arvoihin, huonoon karvapeitteeseen tai vaikeasti paraneviin haavoihin. Puutosoireita voivat olla huono ruokahalu, huono suorituskyky ja hidas kasvu. Kutina, ihovauriot, karvanlähtö sekä nuoleminen voivat olla myös merkkejä sinkin puutteesta. Yliannostusoireita sinkistä ei helposti synny ja sen parhaita lähteitä ovatkin kivennäisrehut sekä lisäravinteet. Heinässä ja kaurassa sinkkiä esiintyy melko niukasti.

Laitumella


Omega-3-rasvahappojen riittävä saanti saattaa edesauttaa kutisevien hevosten ihon terveyttä. Omega-3-rasvahapoilla on todettu välittömiä anti-inflammatorisia eli tulehdusta hillitseviä vaikutuksia. Siitosorien siittiöiden laadun ja liikkuvuuden on todettu lisääntyvän omega-3-rasvahappojen vaikutuksesta. Siitostammoilla omega-3-rasvahapot vähentävät kohdun tulehdustiloja sekä kasvattavat follikkelin kokoa ja parantavat munasolun ja alkion elinkykyisyyttä. Omega-3-rasvahappolisästä voivat hyötyä myös hevoset, jotka kärsivät tulehduksellisista suolistosairauksista, metabolisesta oireyhtymästä tai kaviokuumeesta.


E-vitamiini on hevoselle tärkeä antioksidantti, eli hapettumista estävä aine. E-vitamiinin tarve lisääntyy siitoshevosilla, kantavilla ja imettävillä tammoilla, kilpahevosilla, ja hevosilla, joilla käytetään ruokinnassa rasvalisää. E-vitamiinia on runsaasti laidunruohossa, mutta sitä voidaan lisätä tehokkaasti ruokintaan luonnollista E-vitamiinia sisältävillä lisärehuilla.


Kuumilla ilmoilla on muistettava huolehtia hevosen riittävästä nesteensaannista. Pelkkä vesi ei kuitenkaan riitä, jos hevonen menettää runsaasti nestettä hikoilun tai esimerkiksi suoliston häiriötilan seurauksena. Tällöin veteen tai rehuun sekoitettu elektrolyyttivalmiste takaa suolojen saannin ja nesteen imeytymisen suolistosta. Elektrolyyteistä tärkeimpiä ovat kalsium, magnesium, natrium, kalium ja kloridi, eli pelkkä ruokasuola ei korvaa kattavasti menetettyjä suoloja.

ELL Maria Pyykönen
heinäkuu 2022

Ponikunkkarit Vermossa