Koiramaisia ajatuksia korona-aikana

Yli vuoden kestänyt koronaviruksen aiheuttama lähes 24/7 kotona oleskelu on sytyttänyt monella kipinän hankkia koira. Kun kipinä syttyy, niin kohta liekki leimahtaa eli yhtäkkiä talossa on pentu.

Ajankohta tuntuu sopivalta, kun kaikilla perheenjäsenillä on aikaa sen hoitoon. Toivottavasti ensiviehätyksen jälkeen ei koita ankea arki, jolloin kadutaan nopeaa pennun hankintaa ja sen tuomia lisätöitä ja – kustannuksia.

Ennen kuin pentu hankitaan, kannattaisi miettiä eräitä seikkoja itse pennun sekä omien valmiuksien suhteen.

Pennun valinnasta

Kaikki pennut ovat suloisia pienenä, mutta niistä kasvaa aikuisia koiria, joilla on erilaiset tarpeet. Valittiinpa rotukoira tai useamman rodun sekoitus on tärkeää ensin ottaa selvää rotujen erityispiirteistä ja itse pentua valitessa katsoa pennun ja sen vanhempien luonnetta. Kahden metsästyskoiran sekoitus voi olla ihastuttava seurakoira, mutta vapaana luontoon päästessään riistan haju voi olla ylipääsemätön kiusaus lähetä omalle metsälenkille ja kuuroutua omistajan kutsuille. Kahden voimakastahtoisen palveluskoiran sekoitus vaatii määrätietoista koulutusta, aivotyöskentelyä vaativaa toimintaa sekä paljon liikuntaa, joten sellaisen pito voi olla yllättävän raskasta kokemattomalle omistajalle.
Pienellä koiralla pitää olla yhtä lailla säännöt kuin suurella ellei halua asua samassa kodissa pikku diktaattorin kanssa. Pienille suloisille pennuille on helppo antaa kaikki ikävät tavat anteeksi. Helposti unohdetaan koiran ymmärtävän, että kerran sallittu on sen mielestä siitä lähtien aina sallittua: näykkivä pieni pentu voi olla hupaisa, mutta näykkivä aikuinen todennäköisesti ei. On myös tärkeää, että kaikki perheenjäsenet noudattavat samaa linjaa pennun kanssa.
Kannattaa käyttää tarpeeksi aikaa sopivan pennun valintaan sekä sopia perheen sisäisistä hoito-ja kasvatuslinjoista jo etukäteen – silloin on todennäköisempää, että oikeanlainen pentu ja omistaja kohtaavat. Jos kaikesta huolimatta valinta osoittautuu vääräksi, se ei ole häpeä vaan kannattaa etsiä pennulle uusi koti mahdollisimman pian. Se ei tarkoita sitä, että omistaja olisi huono ihminen tai koira olisi hankala vaan yksinkertaisesti koiran ja omistajan elämäntyyli eivät sovi yhteen. Tuleehan eroja ihmistenkin kesken, vaikka molemmat osapuolet edustavat samaa ”eläinlajia”.

Pennun hoidosta

Pennun hoito ei saisi olla rakettitiedettä vaan maalaisjärjellä pärjää yllättävän pitkälle. Kasvattaja antaa yleensä yleisiä ohjeita ruokinnasta ja pennun hoidosta. Kasvattaja ei kuitenkaan välttämättä huomaa kertoa esimerkiksi turkin hoitoon tarvittavasta työmäärästä, koska se on hänelle itselle jokapäiväistä rutiinia. Varsinkin hyvin pehmeäturkkisen koiran turkki vaatii säännöllistä harjausta, johon pentu täytyy totuttaa. Ovela pentu osaa heittäytyä täydelliseksi ”drama queeniksi”, jos se ei pidä turkin kampaamisesta ja harjauksesta tai kynsien leikkauksesta. Hellämielinen omistaja säälii pentua ja päättää jättää ikävät toimenpiteet tekemättä kunnes pentu kasvaisi isommaksi ja järkevämmäksi. Pentu on saanut voiton ensimmäisessä erässä ja voittokulku jatkuu aikuisena kunnes omistaja vie sen trimmaajalle tai muulle ammattilaiselle, joka sulkee korvat koiran teatteriesitykseltä ja tekee tarvitut hoitotoimenpiteet. Koira on kohdannut voittajansa ja muutaman käynnin jälkeen se fiksuna koirana oppii, että kyseisessä paikassa on omat säännöt, joita vastaan ei kannata taistella. ”Mahdoton drama queen” muuttuu siellä omistajan hämmästykseksi kuuliaiseksi ja helposti hoidettavaksi, vaikka samat toimenpiteet kohtaavat kotona tiukan vastarinnan.
Lisäksi pentu pitäisi totuttaa kotona erilaisiin tutkimustoimenpiteisiin kuten silmien, hampaiden ja korvien katsomiseen, koko kehoon koskemiseen ja kuumeen mittaukseen. Tällöin tulevat eläinlääkärikäynnit ovat positiivisia kokemuksia sekä eläinlääkärille, omistajalle että koiralle.

Yksin kotona – koiran oma kauhuelokuva?

Pentu tai aikuinen koira, joka haluaa koko ajan olla omistajan lähellä, voi tuntua imartelevalta, mutta liiallinen riippuvaisuus ihmisestä on usein myös ongelma. Tähän tilanteeseen on helppo joutua nyt korona-aikana, kun moni on lähes 24/7 kotona ja koira voi olla jatkuvasti vieressä. ”En jätä koiraani koskaan yksin”, sanoo ylpeä omistaja eikä opeta pentua olemaan yksin kotona.
Mitä tapahtuu, kun omistaja siirtyy työskentelemään kodin ulkopuolelle? Koiraparan koko maailma romahtaa, koska se tuntee itsensä hylätyksi. Tästä voi seurata monia ongelmia: koiralle voi tulla eroahdistus ja se voi hävittää ja sotkea paikkoja tai ulvoa koko yksinolonsa ajan naapurien kauhuksi. Omistajakin on onneton ja tuntee syyllisyyttä aiheuttaessaan rakkaalle koiralleen tuskaa. On siis hyvin tärkeää opettaa pentu jo pienenä olemaan välillä yksin kotona: aloitetaan pienestä hetkestä ja pidennetään aikaa vähitellen. Pistorasiaan kytkettävä Pet Remedy® -haihdutin on myös oiva apuväline lievittämään koiran yksinolon stressiä. Korona-ajan rajoitteiden puitteissa pentua pitäisi myös sosiaalistaa toisiin ihmisiin ja koiriin.

Koiran oma ensiapupakkaus

Jokaisella koiranomistajan pitäisi koota koiraa varten oma ensiapupakkaus äkillisten ongelmien varalle. Moniin ongelmiin voi käyttää ensin kotihoitoa ja jotkut ongelmat voivat vaatia nopeaa ensiapua ennen eläinlääkäriin pääsyä. Toisaalta esimerkiksi etukäteen mitattu ruumiinlämpö voi eläinlääkärin vastaanotolle soitettaessa ratkaista tapauksen kiireellisyyden.
Ensiapupakkauksen pitäisi sisältää mm. seuraavia tarvikkeita (Biofarm Oy:n ratkaisut):

©Outi Kuisma-Parwar ELL, Cert VD, ISFM AdvCertFB, Asiantuntijaeläinlääkäri Biofarm Oy