Kanan hoitovinkkejä

Kanat ovat yleistyneet lemmikkeinä ja niin ollen monella on kotonaan oma kananmunantuotanto harrastekanalan muodossa. Tälle sivulle olemme keränneet muutamia mielestämme tärkeitä kana-asiota kanojen pitoon liittyen.

Kanoilla on ruoka-aika koko aika

Kanoilla tulisi olla aina rehua vapaasti saatavilla eli niiden ruokintaa ei saa rajoittaa. On hyvä tietää kuinka paljon kana pystyy syömään, jotta pystyy arvioimaan miten paljon rehua tarvitaan. Rehun kulutuksen väheneminen voi olla merkki sairaudesta, mutta myös runsas herkkujen tarjoilu vähentää täysrehun menekkiä.

Munintahybridi; ns ”tehokana” on jalostettu hyväksi rehun käyttäjäksi; eli se syö vähän mutta munii paljon. Hybridit pystyvät syömään noin 100-130g rehua päivässä, maatiaiset ja raskaammat kanarodut syövät enemmän ja kääpiöt vähemmän. Päivän pituudella on merkitystä rehunkulutukseen ja onkin tärkeää että kanoilla on tarpeeksi kauan valoa, jotta ne ehtivät syömään tarpeeksi päivän aikana.

Kana kuluttaa hereilläoloajastaan yli 50% ravinnon hankkimiseen (luonnossa elävä viidakkokana jopa 90%). Kananrehun lisäksi kanoilla tulee aina olla puhdasta vettä saatavilla, sillä lyhytkin hetki ilman vettä voi hetkellisesti vähentää munantuotantoa.

 

Kanarutiinit

Luontaisesti kana nukkuu yön orrella ja touhuaa valoisan ajan päivästä. Kanan päivä kuluu ravinnon etsimisessä, hiekkakylvyissä ja välillä pesän rakentamisessakin. Hiekkakylvyt ovat tärkeä osa kanojen hyvinvointia. Hiekkakylvyn avulla kana hoitaa höyhenpukuaan vähentämällä likaa ja mahdollisia ulkoloisia. Kylpymateriaaliksi sopii mainiosti esimerkiksi turve ja hiekka, joita voidaan pitää vaikka vanhassa lasten kylpyammeessa.

Kanojen luontainen lisääntymiskausi alkaa keväällä valoisan ajan pidentyessä, mutta usein munien toivossa munintaa säädellään keinovalojen avulla ympäri vuoden. Kanoille on kuitenkin taattava myös riittävä lepoaika. Kanan lepoaika on oltava vähintään 8 tuntia vuorokaudesta ja hyvään munintatulokseen päästäkseen kana tarvitseekin 14-16 tuntia valoa. Hyvä vuorokausirytmi on esimerkiksi 9,5 tunnin yö ja 14,5 tunnin päivä.

Päivää lyhentämällä kana saadaan pitämään munintataukoa ja tekemään sulkasadon, jolloin kanan höyhenpuku uudistuu. Jotkut yksilöt tekevät sulkasadon kertaheitolla niin että yhtenä päivänä kana näyttää normaalilta ja seuraavana päivänä kanalassa näyttää siltä kuin siellä olisi räjähtänyt höyhentyyny ja kana on ”ilkosillaan”. Toiset kanat tekevät puolestaan vaihtavat sulkansa vaivihkaa. Sulkasadon aikaan kana on passiivisempi ja kaikki sen energia menee höyhenpuvun uudistamiseen. Sulkasato kestää noin kuukauden, jonka jälkeen muninta käynnistyy uudelleen. Munintahybridit on vain jalostettu tuottamaan munia tietyn ajan tehokkaasti. Hybridit eivät ole pitkäikäisiä, tee sulkasatoa eivätkä ne haudo munia. Aina tietysti löytyy poikkeusyksilöitä jotka vahvistavat säännön. Erityisesti sulkasadon aikaan, mutta muutenkin, on kanojen vitamiinilisästä helppo huolehtia Milka monivitamiiniliuoksella.

Tiput

Kana ei tarvitse kukkoa muniakseen, mutta jos tipuja halutaan, on kukko tarpeen. Yksi kukko pärjää hyvin noin 10 kanan kanssa, suurempi kanaparvi voi aiheutta kukolle stressiä kun se ei tiedä missä kaikki rouvat liikkuvat. Kana munii ensin sopivan määrän munia (1kpl/vrk) ennen kuin se rupeaa niitä hautomaan, näin tiput kuoriutuvat samanaikaisesti. Joillakin kanoilla niin kova haudontavietti, että ne hautovat vaikka tyhjää pesää. Hautova kana voi olla pesässä huomattavasti pitemmän ajan kuin haudonta vaatisi, vaikka sillä ei ole haudottavia munia. Vain vastakuoriutuneet tiput saavat kanan lopettamaan hautomisen. Jos kana hautoo pesässä minne toiset kanat pääsevät, kannattaa haudottavat munat merkitä niin että sinne tulevat uudet, (toisten kanojen munimat) munat voidaan päivittäin poistaa. Kana hautoo munia 21 vrk ja tipujen kuoriuduttua ne lähtevät emon kanssa liikkeelle parin päivän ikäisinä hakemaan ruokaa. Ensimmäisinä päivinä tiput pärjäävät pesässä ruskuaispussista saamansa energian avulla. Kun pesästä lähdetään, on Milka poikasrehu ja matala vesiastia hyvä olla tipuille valmiina. Vesiastiaan voi vaikka asetella muutamia kiviä hukkumisriskin välttämiseksi. Kanaemo hoitaa tipujaan 3-10 viikkoa. Kanaemo suojelee poikasiaan aluksi raivokkaastikin ja pärjää usein hyvin tipuineen parvessa.

Milka tipuset kanapoikasrehu

 

Kana oppii..

Jos kanoille annettaan mahdollisuus oppia, ne ovat nopeita oppimaan. Ne pystyvät suorittamaan monimutkaisiakin ja pitkäkestoisia tehtäviä. Kanoja voidaan virikkeellistää siinä missä koiriakin, ja ne voi saada oppimaan palkitsemiseen perustuvalla koulutuksella, kuten naksutinkoulutuksella. On sanottu että kana nopeampi oppimaan kuin koira, koska saaliseläimenä sen on sille elinehto, jos se haluaa säilyä hengissä.

Kanan ruuansulatus

Linnuilla ei ole hampaita, ja ne huuhtelevat ruuan alas veden avulla. Linnuilla ruoka varastoituu aluksi kupuun. Kuvussa ja sitä seuraavassa rauhasmahassa rehu alkaa sulaa ja pehmenemään. Lihasmahassa eli kivipiirassa oleva sora jauhaa rehun hienoksi. Kana tarvitseekin säännöllisin välein karkeaa soraa (raekoko 3-6 mm, poikaselle 2-3 mm), myös rakeinen kalkki toimii kuten sora. Uloste poistuu kanan kehosta yhteissuolen kautta. Kanan virtsa-aine on kiinteää ja näkyy valkoisena ulosteen pinnalla.

Kana syö..

• Kana on kaikkiruokainen, luonnossa sille kelpaa niin kasvi- kuin eläinperäinen ravintokin. Kanan ravintoa luonnossa ovat erinlaiset kasvinosat sekä maasta löytyvät madot, hyönteiset ja toukat. Helpointa ruokinnassa on käyttää teollista Milka Kanatäysrehua, joka sisältää kaiken mitä kana tarvitsee. Usein harrastekanaloissa käytetään täysrehua ruokinnan pohjana ja sitä täydennetään antamalla esim ruohoa, kasviksia, hedelmiä jne. Vihannekset ja juurekset tarjotaan kanoille raakana. Puolikkaat lantut , kaalit, porkkanat tai omenat tarjoavat kanoille mukavaa puuhastelua. Kannattaa suosia suomalaisia kasviksia, koska tuontituotteissa on aina tautiriski. Liian energiapitoisten herkkujen syöttämistä tulisi välttää. Ne vääristävät ravinteiden saantia ja kanat enemmänkin lihoavat kuin munivat.
• Kanojen vesiastia pidetään puhtaana. Kana juo päivässä 2,5-3 dl vettä.
• Täysrehua, Milka Kanatäysrehua, pidetään jatkuvasti saatavana rehuautomaatissa tai ruokintakaukalossa.
• Kanoille kannattaa suosia tukevia astioita, koska kanat kaatavat ne helposti
Milkan kana- ja poikaskalkkia tulee olla vapaasti saatavilla. Jos kana ei saa lisäkalkkia, käyttää se kalkkia luustostaan munankuoriin, luut haurastuvat ja munankuorien laatu kärsii.

Jos kanoille syötetään viljaa, meillä on tarjota Milka Fifty-Fifty puolitiiviste joka annostellaan noin 40:50 suhteessa lopullisessa rehumäärässä.

Ruokaviraston ja Siipikarjaliiton sivuilta löytyy monta hyödyllistä linkkiä esim kanojen hoidosta ja lainsäädännöstä kanaharrastajan luettavaksi