Eturauhasen hyvälaatuinen laajentuma – tiedostamaton ongelma?

Tiesitkö, että ainakin 80 %:lla yli 7 -vuotiaista koirista on hyvälaatuinen eturauhasen eli prostatan laajentuma? Tosin vain 10 – 20 %:lla näistä koirista on kliinisiä oireita. Eturauhasen tutkiminen ei yleensä rutiininomaisesti kuulu rokotusten yhteydessä tehtävään terveystarkastukseen, joten sen laajentumaan viittaavia oireita ei välttämättä oteta puheeksi.

Mitkä oireet viittaavat eturauhasen laajentumaan?
Eturauhasen laajentumaan liittyy erilaisia ja eriasteisia vaivoja. Anatomisen sijaintinsa ja erityisesti ulospäin suuntautuvan laajenemistaipumuksensa takia ulostusvaikeudet ovat yleinen oire: ulostaminen vaikuttaa kivuliaalta, ja koira yrittää ulostaa vielä suolen tyhjentymisen jälkeen. Lievempinä oireina huomataan, että sopivan ulostamispaikan löytäminen kestää, ulostaminen on hitaampaa ja uloste ohutta nauhaa. Koiralla voi olla myös virtsaamisvaikeuksilla: virtsan tulo voi olla hitaampaa ja jopa vain tippumista. Virtsa voi olla veristä tai virtsaputkesta tippua itsekseen verta, mikä usein huomataan lattialle yhtäkkiä ilmestyneistä veripisaroista. Laajentunut eturauhanen voi aiheuttaa kipua koiran hypätessä tai koira saattaa jopa kieltäytyä hyppäämisestä. Monen uroskoiran liikkumisjäykkyys johtuukin eturauhasesta eikä nivelvaivoista. Nämä edellä mainitut ovat yleisimpiä oireita, joita voi esiintyä yksittäisinä tai erikseen.
On hyvä pitää nämä oireet mielessä ja tarkkailla omaa koiraansa. Oireet pahenevat usein, kun lähistöllä on kiimaisia narttukoiria. Eturauhasvaivoja epäiltäessä kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen asian tutkimiseksi. Jos lieviäkin oireita havaitaan, niistäkin kannattaa mainita koiran seuraavalla eläinlääkärikäynnillä.

Eturauhasen tutkiminen
Eturauhasen voi tutkia käsin palpoimalla, ultraäänellä ja röntgenillä. Nämä tutkimukset eivät yleensä vaadi koiran rauhoittamista. Eturauhasen palpaatio on helppo suorittaa normaalin terveystarkastuksen yhteydessä, koska sen voi jokainen eläinlääkäri tehdä ilman lisävälineitä.

Liikakasvun voi todeta myös joko klinikalla tehtävällä (Speed Reader, Virbac) tai laboratorioon lähetettävällä verikokeella (CPSE-määritys). Tämä on hyvä, kohtuuhintainen, objektiivinen ja yksinkertainen apukeino, jos ei haluta/voida tehdä ultraäänitutkimusta.
Speed Reader antaa tuloksen heti käynnin yhteydessä.

Vaarallinen vai kiusallinen vaiva
Hyvälaatuinen eturauhasen laajentuma on nimensä mukaan vaaraton ”miestenvaiva”, joka vain hankaloittaa koiran elämää. Muitakin eturauhasvaivoja on olemassa kuten tulehdus ja kasvaimet. Eturauhastulehdus on yleensä hyvin kivulias tila, ja koiralla voi olla kuumetta ja voimakkaat yleisoireet. Kaikissa virtsavaivoissa pitää ottaa myös virtsanäyte, josta kannattaa tutkia ainakin stix, sedimentti ja ominaispaino. Näytteen bakteeriviljely antaa tärkeää lisätietoa, onko kyseessä myös antibioottihoitoa tarvitseva tulehdus.
Eturauhaskasvaimet ovat onneksi harvinaisempia ja löytyvät eturauhasen tarkemmissa tutkimuksissa. Jos normaali eturauhasen laajentuman hoito ei auta, onkin syytä siirtyä tarkempiin tutkimuksiin ennen lääkityksen vaihtamista. Koiran voi aina ohjata spesialistille, jolla on käytössä laajemmat tutkimuslaitteet. Näytteenotto suoraan eturauhasesta voi myös olla tarpeen.

Hyvälaatuista eturauhasen laajentuman hoito: kastraatio vai lääkehoito?
Vanhin tunnettu hoito eli kastraatio on varma, mutta peruuttamaton toimenpide, joka kyllä parantaa hyvälaatuisen eturauhasen laajentuman, mutta tekee koirasta peruuttamattomasti lisääntymiskyvyttömän. Koiran kastraatioon yhdistetään usein erilaisia pelkoja sen luonteen muuttumisesta, lihomistaipumuksesta tai metsästysominaisuuksien menettämisestä kastraation jälkeen.
Siksi onkin hyvä, että kastraatio voidaan aikaansaada nykyään myös kemiallisesti 6 – 12 kk:n ajaksi (implantaatti, desloreliini). Kemiallinen kastraatio voidaan uusia ilman rajoituksia. Näin ei vanhan tai sydänvikaisen koiran omistajan tarvitse pelätä kirurgisessa kastraatiossa välttämättömän narkoosin komplikaatioita, eikä siitoskoirankaan ura ei katkea lopullisesti.
Täsmällisempi vaihtoehto eturauhasen laajentuman hoitoon on tablettikuuri (osateroniasetaatti), joka hoitaa vain eturauhasen ilman vaikutusta koiran siitoskykyyn tai libidoon. Viikon lääkityksellä saadaan aikaan 5 kk teho, jonka jälkeen lääkityksen voi uusia tarvittaessa.
Eri lääkityksiä voidaan myös yhdistää keskenään tarpeen vaatiessa. Miksi siis ampua heti kanuunalla, jos voi käyttää pistoolia? Eturauhasen laajentumaa voi hoitaa lääkkeillä, mutta halutessaan päätyä lopulta kirurgiseen kastraatioon. Jos taas valitsee kirurgisen kastraation heti alussa, ei paluuta entiseen miehuuteen enää ole.

Ennaltaehkäisevä tutkimus – nykypäivää tässäkin asiassa
Jo sananlasku sanoo, että ”on parempi katsoa kuin katua”. Niinpä nykyään suositellaankin, että eturauhasen tutkimus sisältyisi automaattisesti jokaisen yli 4-vuotiaan kastroimattoman uroskoiran terveystarkastukseen.
Outi Kuisma-Parwar ELL, CertVD
Asiantuntijaeläinlääkäri Biofarm Oy